Rabu, 16 Mac 2011

Tutorial:Edit HTML

Biasanya kebanyakan template blog baru yang kita upload memerlukan untuk kita edit kembali sesuai dengan blog kita. Kita boleh edit samaada dalam Page Elements (susun kembali widget yang ada) ataupun edit HTML. Sebagai contoh, kebanyakan template yang saya dapat ada ruang gambar yang akan bertukar-tukar seperti gambar di bawah ni. (Kalau tak faham boleh tanya, huhu..maklumlah bahasa tak berapa nak bagus).Akhirnya saya jumpa solution macammana nak tukar teks dan gambar ni mengikut gambar dan teks yang bersesuaian dengan content blog saya. Tak nak bebel banyak2.. Kita tengok ajerlah caranya yer.


1. Pergi ke Design>Edit HTML dan klik pada

2. Cari code <div class='imageElement'> (tekan Ctrl + F untuk find code berikut) dan korang akan jumpa macam gambar kt bawah ni dan tukar perkataan yang diwarna kan tu dengan teks yang korang nak letak.


3. Tukar gambar yang korang nak pada bahagian yang diwarnakan tu. Bagaimana caranya? Korang perlu dapatkan URL gambar tu. Tutorial nak dapatkan URL gambar sepertimana post saya yang terdahulu . Klik sini untuk penerangan lanjut.


4. Korang boleh ulang langkah-langkah berikut untuk gambar yang seterusnya. Untuk melihat hasilnya klik sini.

5. Save dan lihat hasilnya pada blog korang.


lepak.com.my

About lepak.com.my

lepak.com.my ini diwujudkan bagi berkongsi info, petua, resepi,tempat menarik yang kami lawati dan lain-lain dengan anda. Di lepak kami sangat mengalu-alukan sebarang pandangan dan berkongsi apa jua isu bersama anda semua

Subscribe to this Blog via Email :