Rabu, 16 Mac 2011

Tutorial:Tukar template blog


Dah bosan dengan template baru korang? Nak tukar template baru? Tapi macammana yer? Senang jer...Kt sini saya nak share satu lagi tutorial macammana nak tukar template blog yang baru. Selain daripada template yang sedia, korang boleh carik dan download template dari web lain macam dalam post saya sebelum ni iaitu template blog percuma. Pilihlah template yang berkenan di hati. Biasanya akan download zip file. So langkah seterusnya ialah bila selesai download, right click..then pilih extract file..masa nak upload nanti pilih xml file. Jom tengok cara-cara nak tukar template baru.

1. Pilih Dashboard > Design > Edit html

2.  Sebelum tu, jangan lupa backup dulu template sedia ada korang dengan klik pada Download Full Template dan simpan kt dlm pc korang.


3. Lepas tu barulah boleh upload template fail yang korang dah donwload sebelum ni dan pilih fail jenis xml macam dalam gambar ni sbb masa korang unzip fail yang korang dah download tadi, akan keluar banyak fail dalam folder tu.


4. Bila klik upload, paparan berikut akan keluar dan klik pada 'keep widget' untuk pastikan widget korang dalam template sebelum ni tak hilang dan cuba view blog untuk lihat samaada sesuai atau tidak template baru blog korang ni.5. Pilih Design > Page Elements untuk korang edit kedudukan widget yang dah lari dari kedudukan asal.

6. Kadang-kadang ada template blog yang datang sekali dengan header menu. So tak payah nak create header menu lagi. Tapi korang cuma perlu edit jer header menu tu dengan link korang. Tutorial tentang link pada header menu ada di sini .


7. So sekarang template baru blog dah siap. Selamat mencuba.

lepak.com.my

About lepak.com.my

lepak.com.my ini diwujudkan bagi berkongsi info, petua, resepi,tempat menarik yang kami lawati dan lain-lain dengan anda. Di lepak kami sangat mengalu-alukan sebarang pandangan dan berkongsi apa jua isu bersama anda semua

Subscribe to this Blog via Email :