Rabu, 16 Mac 2011

Sejarah Dunia : Roket bahan api cecair pertama berfungsi, Robert Hoggard.


Evening Ladies & Gents..

Hari ni kepada yang follow column Sejarah Dunia Jay mintak maaf sangat-sangat sebab Jay lambat buat write up untuk March 16th punya history.

Jay stuck sangat dengan keje lain sikit so sekarang ni baru la Jay sempat update.

Mintak maaf sesangat guys..

Okay la..tanpa melengahkan masa dengan masalah yang menyimpang..Jay nak continue dengan column Sejarah Dunia..jeng jeng jeng.
Untuk column Sejarah Dunia..Hari ini dalam sejarah March 16th, 1926, manusia berjaya menempa sejarah baru di dalam dunia penerbangan kerana telah berjaya melancarkan roket pertama dengan menggunakan kuasa bahan api cecair dan dengan menggunakan fundemantel spaceflight ini jugak la manusia telah berjaya sampai ke bulan.

Robert Hutchings Goddard ialah seorang Professor, Physicist dan pereka cipta dari Amerika yang dilahirkan pada October 05th 1882, di Maryland Massachusetts.

Mamat ni Jay bole kategorikan sebagai Bapa kepada modern spaceflight kerana telah berjaya mencipta roket pertama yang berjaya berfungsi dengan menggunakan bahan api cecair (liquid fuel).

Dari 1926 sehingga 1941, Goddard dan team dia telah melancarkan sebanyak 34 roket dengan mencapai kelajuan sehingga 885 km/jam (550 batu/jam).

Design dan hukum roket dia ni dah di patent kan dan kajiannya sekarang ni digunakan sebagai rujukan untuk pembinaan roket tempur dan untuk kegunaan tentera serta untuk pembinaan jentera penerbangan.

So ini la secera ringkasnya ape yang berlaku dalam sejarah pada tarikh March 16th bagi column Sejarah Dunia..sebenarnya banyak lagi kejadian berlaku pada March 16th tapi Jay pilih yang ini.

Kejayaan manusia menakluk angkasa.

Okay la..

So ini je Jay dapat review kan sebab takut nanti you all bosan Jay bebel panjang-panjang..huhu..and Jay harap korang semua mendapat manfaat membaca fakta Sejarah Dunia ni okay guys.Kalau ada sebarang pertanyaan or comment or nak berkongsi bole la email kat Jay di adress di bawah.

ceo@poise.my
or bole komenkan kan ruang khas kat bawah review ni.
 
Kite Layannnzzz..- Jay the Editor


..


lepak.com.my

About lepak.com.my

lepak.com.my ini diwujudkan bagi berkongsi info, petua, resepi,tempat menarik yang kami lawati dan lain-lain dengan anda. Di lepak kami sangat mengalu-alukan sebarang pandangan dan berkongsi apa jua isu bersama anda semua

Subscribe to this Blog via Email :