Isnin, 9 November 2020

Resepi : Ikan Goreng Sambal


Selamat berPKPB semula semua :)… Nampaknya kebanyakan negeri telah pun PKPB dan ini bermaksud pergerakan kita terbatas. Ada yang bekerja dari rumah (work from home), penggiliran kerja dan sebagainya. Bila dah PKPB ni maknanya dapur mula lah berasap balik setiap hari kan. Anak-anak tak bersekolah membuatkan dapur kita aktif kan  berasapnya. :)

Okaylah….resepi kali ini ialah Ikan Goreng Sambal. Anak-anak mesti suka, lebih2 lagi kalua masakan ni tak pedas. Untuk cili kering saya memang guna cili yang tak pedas langsung so boleh guna cili yang banyak untuk mendapatkan sambal yang banyak.

Jom kita tengok bahan-bahan dan cara masak resepi ini.

Bahan-bahan

  1. Ikan 3 ekor (Ikan yang saya selalu guna ialah ikan selar atau kembung)
  2. Cili kering kisar
  3. Bawang besar 1 biji - ditumbuk atau kisar
  4. Bawang putih 3 ulas - ditumbuk atau kisar
  5. Bawang besa- dipotong bulat
  6. Asam jawa atau asam keping

Cara masak
  1. Goreng ikan terlebih dahulu dan tidak terlalu garing
  2. Tumis bawang besar dan putih yang ditumbuk/kisar tadi sehingga naik bau
  3. Masukkan cili kisar. Kalau nak banyak sambal boleh lebihkan bawang besar kisar dan cili kisar tadi
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa
  5. Masukkan air asam jawa atau asam keping
  6. Goreng sehingga cili kisar tadi masak
  7. Masukkan bawang yang dipotong bulat tadi dan jangan terlalu lama
  8. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi
  9. Siap untuk di makan :)
Boleh dapatkan juga video resepi yang lain di Channel YouTube Suzy Natasya




lepak.com.my

About lepak.com.my

lepak.com.my ini diwujudkan bagi berkongsi info, petua, resepi,tempat menarik yang kami lawati dan lain-lain dengan anda. Di lepak kami sangat mengalu-alukan sebarang pandangan dan berkongsi apa jua isu bersama anda semua

Subscribe to this Blog via Email :