Isnin, 7 Mac 2011

Tutorial : Cara install IntenseDebate (CommentLuv) dalam blogspot


Tau apa itu IntenseDebate? IntenseDebate adalah satu aplikasi untuk kita meletakkan ruangan komen yang interaktif dalam blog. Kelebihan guna aplikasi ini ialah sistem komen akan nampak lebih kemas dan teratur. Selain daripada tu, akan menggalakkan orang untuk hantar komen kt blog korang di mana setiap visitor yang hantar komen akan dapat promote latest entry diaorg. Maknanya dapat menaikkan trafik lah kan. Masa mula2 nak install saya pon tak berapa nak tau. . Jom jenguk2 tutorial macammana nak install IntenseDebate ni.


1. Klik sini untuk install.2. Dah selesai install, login then masukkan URL blog korang
3. Korang akan jumpa page seperti di bawah. Klik sites > blog korang > plugins


4. Cari plugin CommentLuv dan klik activate. Pastikan dekat perkataan Active bertukar ke Deactivate.


4. Bila plugin dah activate, tekan reinstall 

5.  Tekan Template (kotak warna biru) ntuk activatekan option untuk install dalam template korang. Kalau korang gunakan option WIDGET, kemungkinan lambat loading dalam template anda akan berlaku. Pilih ALL NEW POST (RECOMMENDED) untuk mengelakkan komen2 lama ada hilang

6. Login dalam akaun blog korang. Klik Dashboard>Layout>Edit HTML>Download full template dan save di dalam PC korang.

7.  Kemudian korang perlu upload template yang korang dah save tadi  dalam page seperti di dalam step 5 tadi dengan klik Browse. 

8. Then selesai upload, akan keluar page seperti di bawah.


9. Klik pada code pada kotak no 3 di sebelah kiri (Template install) dan copy,  dan paste kan ke blog korang (sebelah kanan).


10. Save dan IntenseDebate dah berjata di pasang ke blog korang. Cuba tgk hasilnya.lepak.com.my

About lepak.com.my

lepak.com.my ini diwujudkan bagi berkongsi info, petua, resepi,tempat menarik yang kami lawati dan lain-lain dengan anda. Di lepak kami sangat mengalu-alukan sebarang pandangan dan berkongsi apa jua isu bersama anda semua

Subscribe to this Blog via Email :