Selasa, 28 April 2020

Resepi : Lawa Terung




Kalau sesiapa di sini yang orang Negeri Sembilan mesti tau kan resepi Lawa Terung. Bukan terung tu yang lawa tapi memang nama resepi tu lawa terung. Maybe terung tu nampak lawa. Siapa tau kan :). Bukan terung je kita boleh buat.  Lain- pun boleh. Ikut selera masing-masing la. Macam saya memang suka sangat dengan lawa terung ni. Inilah resepi paling senang, simple pada abad ni. Kalau dah tak sempat sangat nak masak tu boleh la cuba resepi ni.

Bahan-bahan
  1. Terung
  2. Cili merah/cili api/cili hijau
  3. Bawang merah
  4. Santan pekat
  5. Air limau Kasturi
Cara masak
  1. Bakar terung sehingga empuk
  2. Buang kulit terung dan belah dua terung tu
  3. Cili merah/cili api/cili hijau - dihiris
  4. Hiris bawang merah
  5. Gaulkan semua bahan-bahan tadi (terung, cili, bawang, santan, air limau kasturi) dalam satu bekas
  6. Masukkan gula dan garam secukup rasa
*Kalau nak sedap boleh dimakan Bersama ikan goreng. Confirm terangkat dan tak pandang kiri kanan dah makan nanti. Disebabkan santan tu kita tak masak, kena terus dimakan sebab takut cepat basi. Nak masak sekejap di atas api pun boleh. Tak ada masalah.


lepak.com.my

About lepak.com.my

lepak.com.my ini diwujudkan bagi berkongsi info, petua, resepi,tempat menarik yang kami lawati dan lain-lain dengan anda. Di lepak kami sangat mengalu-alukan sebarang pandangan dan berkongsi apa jua isu bersama anda semua

Subscribe to this Blog via Email :