Jumaat, 6 Julai 2018

Pusat jagaan kanak-kanak di semua agensi kerajaan menjelang 1 Januari 2019

hannah yeoh, childcare, pusat jagaan kanak-kanak,

Menjelang 1 Januari 2019, semua agensi kerajaan negeri dan persekutuan  diwajibkan untuk menyediakan dan mewujudkan pusat jagaan/asuhan kanak-kanak. Perkara ini dinyatakan oleh Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Hannah Yeoh.

Kementerian akan membuat audit di semua agensi kerajaan bagi memastikan smua agensi kerajaan mematuhi Pekeliling Awam Bil 6/1989 di mana Perkhidmatan Persekutuan dan Negeri hendaklah menyediakan pusat jagaan kanak-kanak untuk kemudahan ibubapa menghantar anak-anak semasa mereka keluar bekerja. Kemudahan ini juga membolehkan ibu bapa merasa senang hati tanpa rasa bimbang dengan keselamatan anak mereka kerana ianya dijamin selamat.

Sektor swasta juga digalakkan untuk menyediakan kemudahan pusat jagaan/asuhan kanak-kanak ini melalui insentif pengecualian cukai 10 peratus (10%) selama 10 tahun bagi ubah suai dan penyelenggaraan bangunan untuk pusat jagaan/asuhan kanak-kanak.


lepak.com.my

About lepak.com.my

lepak.com.my ini diwujudkan bagi berkongsi info, petua, resepi,tempat menarik yang kami lawati dan lain-lain dengan anda. Di lepak kami sangat mengalu-alukan sebarang pandangan dan berkongsi apa jua isu bersama anda semua

Subscribe to this Blog via Email :