Isnin, 3 September 2012

Coklat kurangkan risiko sakit jantung


Ada berita baik bagi penggemar coklat. Terdapat satu kajian terbaru yang mendapati sesiapa yang makan coklat didapati boleh mengurangkan risiko angin ahmar. Di dapati lelaki yang makan coklat dalam kadar sederhana setiap minggu didapati akan kurang mendapat serangan angin ahmar dalam tempoh 10 tahun berbanding yang tidak makan langsung.

Responden yang mengambil bahagian dalam kajian perkara itu makan banyak coklat, sama dengan satu pertiga cawan cip coklat mengurangkan risiko sakit jantung sehingga 17 peratus. Seramai 37,103 lelaki Sweden berusia 49 hingga 75 tahun mengambil bahagian dalam kajian itu. - Laporan akhbar Daily Mail.

Cara pemakanan mereka dinilai menerusi soalan mengenai makanan terutama sekerap mana mereka makan coklat. Kemajuan dari segi kesihatan lelaki terbabit direkod selama 10 tahun.

Daripada bilangan keseluruhan responden, penyelidik mencatat 1,995 orang yang kena sakit jantung sebanyak sekali.

Kajian sebelum ini menunjukkan coklat mungkin membantu mencegah diabetes, menghalang tekanan darah dan melindungi daripada sakit jantung.

Rupa2nya banyak manfaat makan coklat ni. Tapi janganlah secara berlebihan.

Kalau ada antara korang yang rasa nak buat sendiri coklat ni bolehlah cuba belajar daripada ebook tutorial untuk buat coklat dengan kos yang murah. Selain mendapat manfaat daripada coklat ni korang boleh juga menjana pendapatan. Tak rugi pun kalau nak mencuba kan.

 
Sumber gambar : Google

lepak.com.my

About lepak.com.my

lepak.com.my ini diwujudkan bagi berkongsi info, petua, resepi,tempat menarik yang kami lawati dan lain-lain dengan anda. Di lepak kami sangat mengalu-alukan sebarang pandangan dan berkongsi apa jua isu bersama anda semua

Subscribe to this Blog via Email :