Khamis, 8 Mac 2012

SBPA dibatalkan, SSM dipertingkatkan : Intipati ucapan PM


Terkini: Pelarasan gaji baru penjawat yang baru diumumkan PM tadi akan berkuatkuasa pada 1 Januari 2012 dan dibayar samaada bulan ini atau April bergantung kepada jabatan masing-masing. Maknanya akan dapat tunggakan gaji dari bulan Januari.

*********************************************************************************

Umum dah tahu, pagi tadi ada pengumuman khas Perdana Menteri kepada penjawat awam. Pengumuman ni memang ditunggu2 rasanya. Saya pun tadi rasanya tak senang duduk di dalam bilik mesyuarat nak tahu juga apa pengumuman khas ni. Sebelum ni skim SBPA yang diumumkan mendapat pelbagai reaksi daripada pelbagai lapisan penjawat awam kerana dikatakan tidak adil di dalam pembahagian kenaikan gaji di mana gaji yang tinggi bertambah banyak kenaikan...dan ada juga yang dapat hanya dapat kurang pun ada....Memandangkan komen tersebut, PM membuat keputusan untuk menangguhkan pelaksanaan SBPA ni...dan hari ini satu pengumuman dah dibuat dan diharap dapat memuaskan hati semua orang...

Berikut adalah antara intipati daripada ucapan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak:

1. SBPA dibatalkan, SSM dipertingkatkan
2. Pelarasan gaji sebanyak 13 peratus bagi kumpulan pengurusan dan profesional dan kumpulam pelaksana di Gred 1 hingga Gred 54.
3.  Pelarasan gaji sebanyak 9 peratus untuk gred utama dan gred khas C, B dan A.
4. Pelarasan gaji sebanyak 8 peratus untuk Turus III dan Turus II.
5. Pelarasan gaji sebanyak 7 peratus untuk Turus 1 dan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan.
6. Menaikkan kadar Bantuan Sara Hidup (COLA) bagi kawasan B dinaikkan daripada RM200 sebulan kepada RM250, dan bagi kawasan C kadarnya dinaikkan daripada RM100 sebulan kepada RM150 sebulan.
7. Insentif wilayah, pendalaman dan kritikal diteruskan.
8. Pegawai pendidikan dikekalkan penambaikan laluan kerjaya berasaskan time based 8 tahun.
9. SSM diubah dari struktur gaji matrik ke sktruktur minimum maksimum gred 1-54=RM80-RM320. Kenaikan adalah mengikut gred masing-masing.
10. Akan ada penubuhan suruhanjaya - Bagi mengkaji perkhidmatan awam


Walaubagaimanapun, saya masih tak pasti adakah pembatalan SBPA melibatkan semua aspek termasuk PTK, bersara wajib 60 tahun dan sebagainya yang termaktub dalam SBPA sebab yang diumumkan adalah tentang kenaikan gaji sahaja...kita nantikan berita selanjutnya selepas ini.

p/s: Diharap semua berpuashati dengan pengumuman ini tapi AMARAN kepada peniaga semua....jgn sesuka hati nak naikkan harga barang pulak yer.....

Klik sini untuk Pengumuman Perdana Menteri


lepak.com.my

About lepak.com.my

lepak.com.my ini diwujudkan bagi berkongsi info, petua, resepi,tempat menarik yang kami lawati dan lain-lain dengan anda. Di lepak kami sangat mengalu-alukan sebarang pandangan dan berkongsi apa jua isu bersama anda semua

Subscribe to this Blog via Email :