Khamis, 3 November 2011

Grand Palace, Bangkok

Pintu masuk ke Grand Palace,Bangkok

Grand Palace, Bangkok adalah satu tempat yang wajib dikunjungi kalau berkunjung ke Bangkok.  Untuk masuk melawat tempat di dalam Grand Palace ni, pengunjung yang datang dengan seluar pendek dan skirt tidak dibenarkan masuk. Kena tukar pakaian dulu dan pakaian disediakan. Sebabnya tak tahulah. Maybe untuk menutup aurat kot...Lagi satu, jangan risau kalau tak faham sepanjang lawatan sebab korang akan di guide. Setiap kumpulan akan di guide oleh seorang pemandu pelancong.

Secara sejarahnya, Grand Palace ini dijadikan sebagai kediaman rasmi Raja-raja Thailand dari abad ke-18 dan seterusnya. Pembinaan Istana ini bermula pada tahun 1782, sewaktu pemerintahan Raja Rama I, apabila dia berpindah  di seberang sungai dari Thonburi ke Bangkok. Istana telah sentiasa berkembang dan banyak struktur tambahan telah ditambah dari masa ke masa. Raja Thailand, Raja Bhumibol Adulyadej, bagaimanapun, tinggal di Istana CHITRALADA.

Menurut sejarah lagi, apabila Raja Buddha Yodfa Chulaloke (Rama I) memutuskan untuk memindahkan Siam dari Thonburi di barat ke Bangkok di sebelah timur Sungai Chao Phraya, beliau memutuskan untuk membina istana baru yang indah sebagai tempat tinggal serta pusat kerajaan. Kawasan yang dipilih bagaimanapun diduduki oleh pedagang Cina, dan dia segera diminta untuk berpindah (ke kawasan Yaowarat sekarang).

Menara emas mula pembinaan pada 6 Mei 1782. Sebab tu kita boleh tengok yang kebanyakan bangunan terdiri daripada emas. Rasa macam nak bawa balik je...huhuh...


Pada awalnya istana terdiri daripada beberapa bangunan kayu yang dikelilingi ke atas keempat-empat sisi dengan dinding yang tinggi pertahanan 1900 meter panjang, yang memagari kawasan seluas 218.400 meter persegi. Tidak lama kemudian, Raja mengarahkan pembinaan Kuil Buddha Emerald; sebagai tempat ibadat dan kuil diraja peribadi Monarch. Apabila istana lengkap Raja memutuskan untuk menjalani upacara penabalan untuk meraikan dalam 1785. Begitulah sejarahnya serba sedikit.
Gambar di atas ni ialah lukisan-lukisan yang boleh didapati di dinding-dinding. Lukisan ini menceritakan tentang sejarah dan setiap lukisan menceritakan kisah sejarah yang berlainan.

Ok. Begitulah serba sedikit tentang Grand Palace. Kalau berkunjung ke Bangkok jangan lupa datang ke sini ok.......

lepak.com.my

About lepak.com.my

lepak.com.my ini diwujudkan bagi berkongsi info, petua, resepi,tempat menarik yang kami lawati dan lain-lain dengan anda. Di lepak kami sangat mengalu-alukan sebarang pandangan dan berkongsi apa jua isu bersama anda semua

Subscribe to this Blog via Email :