Isnin, 15 Ogos 2011

Sejarah Dunia 14 Ogos : Birthday actress Halle Berry 1966.


Dah sehari dah kite semua berpuasa kan..tapi Jay rasa puasa waktu weekdays lagi kejap dari weekend mungkin sebab bile tengah keje ni kite lupa pasal makan..tapi okay..tak nak intro pepanjang..skrang ni Jay nak hilang kan mood boring Monday blues korang so enjoy bace okay.

Kepada you all yang minat movie dari Hollywood mesti kenal dengan actress comei berkulit hitam suam suam ni.

Untuk column Sejarah Dunia..hari ini dalam sejarah August 14th, birthday actress Halle Berry.

Sape Halle Berry ni..??..kalau korang nak ingat senang je..dia yang berlakon watak Storm dalam movie X-Men.


Nama Halle masa di lahirkan ialah Maria Halle Berry pada tahun 1966 dan lepas tu ditukar secara sah ke Halle Maria Berry pada 1971.

Dia adalah anak kepada Judith Ann wanita kulit putih yang bekerja sebagai jururawat psychiatric dan bapanya, Jerome Jesse Berry, lelaki berketurunan African American bekerja sebagai attendant di hospital dan wad yang sama dan kemudian berhenti jadi driver bas.

Ibu dan bapanya bercerai semasa dia berumur 4 tahun dan dibesarkan oleh ibunya.


Kenyataan Halle kepada media "dia tidak berjumpa dengan ayahnya sejak ayahnya pergi meninggalkan keluarga dan mungkin dia sudah mati".

Berry menamatkan pelajaran secondary di Bedford High School dan kemudian bekerja di Higbee's Department Store di bahagian kanak-kanak.

Dia kemudian melanjutkan pelajaran di Cuyahoga Community College

Sebelum halle memulakan karier sebagai pelakon dia adalah seorang model dan Miss USA dalam pertandingan Ratu Cantik dunia.

Mula memasuki pertandingan Ratu Cantik pada tahun 80-an dan memenangi Miss Teen All-American pada 1985 dan Miss Ohio USA pada 1986.

Beliau merupakan peserta pertama yang memasuki Miss World yang berketurunan African American pada tahun 1986 itu.

Pada lewat 80-an Halle berpindah ke Illinois untuk mengejar karier sebagai model professional dan berlakon dan antara projek awal pembabitannya ialah siri telivision dari produksi Gordon Lake bertajuk Chicago force.

Pada 1992, Halle menjadi cast untuk clip video R.Kelly, "honey Love".


Breakthrough Halle yang menaikkan nama beliau sebagai pelakon international ialah apabila mendapat tawaran berlakon dalam filem X-Men pada 2011 dan jugak menjadi Bond Girl dalam fliem James Bond Die Another Day pada tahun 2002.

Halle pernah berkahwin 2 kali dan kedua-duanya bertahan selama 5 tahun aje dan mempunyai seorang anak bernama Nahla Ariela Aubry.

Hope you guysss enjoy it..huhu..Jay tau kalau guys mesti enjoy punya la...hehe.

Tahun ni Krista Allen masuk 45 tahun dah..muda lagi tu..berumur tapi superb lagi.

So Okay la..

Hope you guysss enjoy go thru Sejarah Dunia kali ini.

So ini la secara ringkasnya ape yang berlaku dalam sejarah pada tarikh August 14th bagi column Sejarah Dunia..sebenarnya banyak lagi kejadian berlaku pada August 14th tapi Jay pilih yang ini sebab Jay rasa menarik okay guys.

Birthday actress Halle Berry.

So ini je Jay dapat review kan sebab takut nanti you all bosan Jay bebel panjang-panjang..huhu..and Jay harap korang semua mendapat info bile baca fakta Sejarah Dunia  ni okay guys.

Kalau ada sebarang pertanyaan or comment or nak berkongsi bole la email kat Jay di adress di bawah.

ceo@poise.my
or bole komenkan kan ruang khas kat bawah review ni or you all bole sms kan kat office number direct line Jay at 012-646 6635
 
Kite Layannnzzz..- Jay the Editor..............

lepak.com.my

About lepak.com.my

lepak.com.my ini diwujudkan bagi berkongsi info, petua, resepi,tempat menarik yang kami lawati dan lain-lain dengan anda. Di lepak kami sangat mengalu-alukan sebarang pandangan dan berkongsi apa jua isu bersama anda semua

Subscribe to this Blog via Email :