Rabu, 2 Mac 2011

Tutorial : Letak 'link' pada header menu

Salam. Tutorial kali ni ialah bagaimana nak letak link pada header menu. Puas cari cara macammana nak buat menda ni. Almaklumlah, dulu2 tak berapa nak ambik tau sangat pasal blog ni. Setelah dicampur, ditolak tutorial dari blogger lain, dapat jugak saya buat link ni walaupun tak semua tutorial tu saya ikut. Maknanya sesuka hati saya jer..hehehe....Sebab header menu saya mmg dah ada dalam template yang saya pilih. So saya tak perlu lagi nak design header menu sendiri. Okaylah kita terus pergi pada tutorialnya. Mudah ajer....jgn pening-pening ok. Tak tau boleh tanya jer..sbb saya pon baru belajar...just nak share ilmu yang sedikit ni.

1. Untuk buat content bagi link (contohnya header menu Resepi), boleh buat dalam New Page seperti gambar di bawah. Posting>Edit Pages>New Page


2. Taip content seperti biasa

3. Publish kan Page tadi dan pilih Blog tabs dan Save and Publish

4. OK. Sekarang content untuk header menu Resepi dah siap. Macammana nak link kan? Senang aje. Copy link ke page Resepi berikut.


 5. Pergi ke Design > Edit HTML. Cari code berikut. (Bagi yang dah ada header menu masa pilih template, yang buat header menu sendiri saya tak berapa nak tahu lagi :)). Nak cari perkataan berikut tekan F3.
Nampak tak  <li><a href='#'>Resepi</a></li>  dalam HTML code ni? Paste link yang anda dah copy tadi (seperti gambar di atas) pada #. Save code tadi.





6. Cuba preview blog dan anda akan nampak ada dua header menu kan. Satu yang memang dah ada dalam template blog yang anda pilih sebelum ni dan yang anda create page tadi.


7. Pergi ke Design >Page Elements dan delete header menu Halaman (seperti gambar di bawah) dan Save.

8. Preview blog anda dan cuba tengok hasilnya.

lepak.com.my

About lepak.com.my

lepak.com.my ini diwujudkan bagi berkongsi info, petua, resepi,tempat menarik yang kami lawati dan lain-lain dengan anda. Di lepak kami sangat mengalu-alukan sebarang pandangan dan berkongsi apa jua isu bersama anda semua

Subscribe to this Blog via Email :

2 comments

Write comments
3 Mac 2011 11:31 PG delete

thanks...bagus info nie....so dh boleh adjust menu saya pula.....nice info n thanks for sharing....

Reply
avatar
Easy XS
AUTHOR
3 Mac 2011 12:45 PTG delete

ok....no problem.....saya pon suka nak share ilmu yg x seberapa ni.....

Reply
avatar